Home / Conversie-optimalisatie  / Ankereffect; realiseer meer conversie online
Ankereffect toepassen

Help anderen door dit artikel te delen

De volgorde van je producten op je website of webshop is van invloed op het koopgedrag van je bezoekers. Een manier om dit koopgedrag te beïnvloeden is door gebruik maken van het ankereffect. Op deze manier kun je je productoverzichten effectief indelen.

 

Ankereffect, wat is het?

Het ankereffect is een slim trucje om de aankoopbeslissingen van je bezoekers te beïnvloeden op onbewust niveau. Je ‘anker’ wordt gebruikt als toetsingspunt om nieuwe informatie aan te toetsen. Deze techniek heeft het meeste effect als je bezoekers niet goed bekend zijn met de prijzen of onrealistische prijsverwachtingen hebben.

Voorbeeld van het ankereffect
Je wilt een nieuw bureau kopen. Het eerste bureau dat je op de overzichtspagina ziet kost 600,-, dit wordt onbewust je anker voor het beoordelen van de volgende producten. Een bureau van 390,- oogt direct goedkoop dankzij je anker en een bureau van 810,- duur.

 

Werkt het altijd?

Zoals ik al vertelde is deze techniek vooral effectief voor producten of diensten die moeilijk in te schatten zijn qua waarde. Verkoop je voedselproducten, waarvan iedereen zowat de prijzen in de supermarkt van weet, zal deze techniek minimale impact hebben.

Voornamelijk met diensten zal deze techniek een optimaal effect hebben. Het is namelijk lastig om iemands expertise op waarde in te schatten. Ben je bijvoorbeeld sportmasseur, loopbaanbegeleider of bied je schoonmaakdiensten aan, dan is deze techniek het zeker waard om toe te passen.

 

Wat moet je doen als je het ankereffect niet kunt gebruiken?

Als je bijvoorbeeld maar twee diensten aanbiedt, waardoor er al snel gekeken wordt naar de goedkoopste optie, kun je het decoy-effect toepassen. De naam zegt het al, maar lees in mijn blog over het decoy-effect hoe je deze het beste in kunt zetten.

Meer winst en succes via internet
Ontvang elke week tips om meer winst en succes te behalen met je website of webshop via internet.
Je gegevens zijn veilig bij mij en zullen niet aan derden worden verstrekt.

Help anderen door dit artikel te delen

No Comments
Post a Comment